Sunday, March 20, 2011

SPONGE CAKE

 Resepi diambil dari buku Alex Goh (telah diuji beberapa kali)


Ha, ni lagi satu resepi yang dikongsi dalam website "Kongsi Resepi". Kek span ni memang sedap dan memang di ingatkan biasanya perlu dicuba beberapa kali sebelum dapat teknik yang mudah untuk membuatnya. Tapi bagi yang pakar tu, petik jari jelah kan, eh bukan, petik mixer jelah kan, he he... try dulu lah ya, sure cannot resist...


Bahan-bahan (Saiz kek : 11" x 9" (anggaran) )
6 biji telur (Gr B) (buang tali pusatnya untuk elak kek berbau hanyir)
150gm gula castor
Esen Vanila
100gm tepung naik sendiri
20gm tepung jagung
80gm butter (cairkan dan biar sejuk)

Cara-cara

  • Pukul telur, gula dan esen vanilla hingga gebu dan lembut (pekat)  
  • Masukkan tepung naik sendiri & tepung jagung(kedua-duanya diayak bersama) dan putar/pukul sebentar (sekadar adunan telur dan tepung sebati) Peringatan : jangan pukul terlalu lama, nanti kek akan jadi berat dan akan jadi bengkang pula nanti!)
  • Masukkan butter yang telah dicairkan dan kacau sebati
  • Masukkan adunan kedalam acuan yang di lapik kertas minyak (untuk mudah mengeluarkan kek) dan bakar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga masak. (uji dgn mencucuk lidi ditengah kek)
  • Sekiranya berhajat untuk membuat kek sponge coklat, tambahkan 20gm serbuk koko dan kurangkan tepung sebanyak 20gm juga.
  • Kek ini nampak mudah, tetapi penyediaan dan cara-cara yang teliti amat penting untuk mendapatkan kek yang gebu, benar2 seperti sponge.
  • Kek ini akan turun sedikit selepas dikeluarkan dari oven.
  • Selamat mencuba.

    No comments:

    Post a Comment