Thursday, March 3, 2011

AYAM PERCIK N JAGUNG BAKAR ALA 'NANDOS'


Buat apa tu kawan2? ha kalau tengah menung tu jangan menung lama2, nanti semua kerja tak menjadi... dari menung2 tu meh lah kita buat ayam percik... ni kegemaran keluarga saya ni... especially yg boy tu, kalau bagi sekor ayampun rasanya boleh dihabiskan... he he he.. dia tu dah terlebih western bukannya suka makan nasi ni... apa2pun marilah kita tengok resepi ni....


Bahan2
  • 1 ekor ayam (boleh dipotong dua atau kecil2pun tak mengapa)
  • 10 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia 
  • 1 batang serai (kalau yg kurus tu 2 btglah ya)
  • 1/2 biji santan kelapa
  • gula pasir
  • gula merah                        
  • 2 sudu besar cili kering kisar (jika suka lagi berasap tambahlah lagi)
  • secukup garam


Cara2


untuk kuah
  • blend halus bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
  • perap ayam dengan 1/2 dari bahan yg telah dikisar (No. 1), campur sekali garam, gula pasir, gaul sebati, ketepikan.
  • ambil lagi 1/2 bahan kisar, tumis hingga harum, naik minyak dan sedikit garing
  • masukkan cili kering kisar dan tumis lagi hingga cili masak
  • masukkan pula santan, masak sebentar lagi
  • masukkan gula merah, garam, kacau dan rasakan mengikut tekak sendiri (biasanya kuah ini rasanya manis sedikit) oh ya boleh juga campurkan pak aji, jika suka..
  • menggelegak, siap.
untuk ayam
  • bakar ayam atas grill sebelah dan letakkan bahan kisar/perapan/kuah yang telah dimasak tadi diatas sebelah lagi, biar seketika (jika guna barbeque grill, elok ditutup sebentar)
  • kemudian masak lagi sebelah bahagian, sapu lagi dengan kuah dan ulang sehingga ayam masak.
  • enak dimakan dengan sos kegemaran, selamat mencuba
tambahan!
  • jika suka nak grill jagung seperti gambar diatas tu senang je, sapukan jagung dengan campuran susu pekat manis, garam dan butter atau nak lagi kick ala ala restoran nandos, sapukan kuah perapan ayam percik diatas dan bakar... sure tak nampak che abe lalu kat blkg he he....

No comments:

Post a Comment