Tuesday, March 15, 2011

CHOCOLATE BREAD CAKE (ROTI COKLAT BERKEK)


Assallammualaikum dan selamat sejahtera, entry saya hari ini adalah berkenaan Choclate Bread Cake. Resepi ini saya ambil dari photopages Naz Rin Chan (mintak kebenaran c&p ya Kak Rin). Masa buat ni memang best tul, bayangkan satu rumah bau roti dan kek sekaligus... (masa ni tengah gila buat roti..he he he) Pernah makan kek dan roti yang digabungkan seperti ini, cuma tak secantik ini, dari bakery, lama dulu, so bila nampak aje kat photopages Kak Rin, terus try. Alhamdulillah memang menjadi.. sedap sampai sekarang teringat2.... miss my lovely time baking in Australia..


Apa2pun jika sudi bolehlah cuba, tak rugi... tambah2 kalau dapat tepung yang unbleached lagi sihat (kat Msia so far saya belum jumpa lagi). Bukan apa, tepung yang biasa kita guna sekarang ni kat Msia ni, sudah dibleached dgn sejenis bahan kimia... apa ya namanya (ahai tiba2 lupa lak, tak pe nanti kemudian saya check ok.. dah tua he he) untuk memutihkan tekstur tepung itu. Bahan kimia tulah yang bawa banyak penyakit kat kita bila umur mula meningkat... dengarnya kat Singapura mereka dah sekat tepung yang dibleach ni... bilalah negara kita nak buat pulak...entahlah


Ok, mari kita tengok resepi dari photopages Naz Rin Chan ni...


CHOCOLATE BREAD CAKE
Sumber : Chef Khoo See Yew of DIY Home Bread

Bahan A
300gm high protein flour
5gm susu tepung
3gm bread improver
10gm serbuk koko

Bahan B
50gm gula castor
1/2 tsp garam halus
1/2 biji telur
180gm air sejuk
7.5gm yis segera
1/2 tsp choc emulco

Bahan C
15gm butter
15gm shortening

Adunan Kek
2 butir telur gred A
150gm sponge mix perisa vanilla
30gm air
2.5gm esen pandan
60gm minyak jagung/minyak masak

**Putar kesemua bahan adunan kek dengan kelajuan tinggi selama 8 minit sehingga kembang dan gebu.


cara2
1) Dalam mangkuk pengadun, campurkan semua Bahan A. Gaul seketika.
2) Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A. Adun sehingga menjadi doh.
3) Masukkan Bahan C dan terus putar hingga menjadi doh yang lembut dan elastik. Boleh uli guna tangan atau bread maker.
4) Bulatkan doh, tutup dengan plastik dan perap selama 30 minit.
5) Tumbuk doh untuk membuang udara. Bahagikan doh kepada dua bahagian.
6) Gelek leper dan gulung pada dua bahagian yang bertentangan.
7) Lengserkan dengan butter 2 tin loaf berukuran 4" x 4" x 6". Masukkan satu doh yang telah digulung tadi. 8) Biarkan doh naik dua kali ganda.
9) Tuang adunan kek ke atas doh roti yang telah kembang tadi.
10) Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25min - 30min.
11) Dalam mangkuk pengadun, campurkan semua Bahan A. Gaul seketika.
12) Masukkan semua Bahan B ke dalam Bahan A. Adun sehingga menjadi doh.
13) Masukkan Bahan C dan terus putar hingga menjadi doh yang lembut dan elastik. Boleh uli guna tangan atau bread maker.
14) Bulatkan doh, tutup dengan plastik dan perap selama 30 minit.
15) Tumbuk doh untuk membuang udara. Bahagikan doh kepada dua bahagian.
16) Gelek leper dan gulung pada dua bahagian yang bertentangan.
17) Lengserkan dengan butter 2 tin loaf berukuran 4" x 4" x 6". Masukkan satu doh yang telah digulung tadi. 18) Biarkan doh naik dua kali ganda.
19) Tuang adunan kek ke atas doh roti yang telah kembang tadi.
20) Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25min - 30min.

- Nak tengok step by step boleh pergi ke photopages Naz Rin Chan, lagi best...k

No comments:

Post a Comment