Monday, March 14, 2011

SAMBAL IKAN TERHANGGAT DISENTUL


Assallammualaikum teman2 yang sudi menjengah keblogku yang tak seberapa ini. Sebenarnya entry kali ini bukanlah masakan hari ini. Sebenarnya sudah 2 hari ingin ku upload gambarnya, tapi ada masalah teknikal pulak. Baru ok hari ni... alhamdulillah... dan entry kali ni masakan biasa je yg semua orang boleh buat ya tak? tapi masakan ini adalah feberettt che abe.. ha memang sambal ikan ni masakan "signature" ewah, mak dia.. tapi sume orang suka.. air tangan maklah katakan. So dari mula kahwin dah belajar buat cara macam mak nya. Memang nampak mudah, sambal ikan, apa yang susahnya.. tapi kena gaya baru rasa macam yg aruah buat... mungkin tak 100% tapi 90%pun kira oklah ya tak???


Ok mai kita semak resepi mudah ni...




Bahan2


4 ekor ikan selar kuning (saiz sedang) - beso sangat tak sedap!
garam & kunyit (untuk menggoreng)
6 biji bawang merah (tumbuk/kisar)
3 ulas bawang putih (tumbuk/kisar)
2 senduk cili kering kisar (lebih, jika suka banyak kuah)
garam, gula, pak aji
secukup minyak untuk menggoreng




Cara2
  • Ikan yang telah dibersihkan, lumur dengan garam dan kunyit, kemudian goreng hingga sedikit garing (kalau garing, tulangpun boleh digigit), kemudian ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan cili kisar, tumis hingga cili masak
  • masukkan garam, gula, pak aji secukup rasa.
  • pindahkan kedalam pinggan dan sedia untuk dimakan. Sangat enak dimakan walaupun hanya dengan nasi panas... cubalah..


Tambahan
  • Untuk menyedapkan sambal, bila mengisar cili kering, masukkan beberapa batang cili merah/cili masak bersama.
  • Jangan tambah air untuk menyediakan hidangan ini, kerana ikan akan jadi lembik dan tak ranggup lagi.

No comments:

Post a Comment