Sunday, March 20, 2011

CHEESE CAKE



Assallammualakum, berjumpa lagi dipagi Isnin nan syahdu... ni nak kongsi resepi kek cheese (bukan cis! ya he he). Sebenarnya resepi ni diambil dari buku RASA lamalah jugak dan dah dikongsi dalam "Kongsi Resepi", tapi takpelah mungkin tak tengok lagi kat situkan... tapi gambarnya ala2 jelah, sebab masa ni tak de nak posing sangat2 dan tak terfikir nak bukak blog, lagipun ni gambar 2 tahun lepas, tapi masih terasa kesedapannya, ahai..... cuma satu, makan tak leh hadap semua, kang masuk spital, jangan cari akak ya... ok mari lihat resepinya..

Bahan2

500gm cream cheese  
125gm butter
250ml susu segar
6 biji putih telur
6 biji kuning telur
170gm gula castor
70gm tepung gandum
35gm tepung jagung
1 sudu makan serbuk koko
sedikit perahan lemon

Cara-cara
  • Satukan cream cheese, butter dan susu segar didalam mangkuk tahan panas. Letak diatas air mendidih, perlahan dan kacau rata sehingga adunan halus dan licin, biarkan sejuk, ketepikan.
  • Putar putih telur hingga kental dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar lagi hingga kental, ketepikan.
  • Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan kuning telur serta perahkan lemon kedalam adunan cream cheese tadi dan pukul rata.
  • Kemudian masukkan pula adunan putih telur dan gaul sebati.
  • Ambil 2 sudu makan adunan tadi, campurkan dengan serbuk koko dan kacau rata, ketepikan.
  • Tuang semua adunan kedalam bekas acuan yang dilapik kertas kalis minyak.
  • Titis adunan koko tadi keatas kek bentuk memanjang kemudian lorekkan dengan hujung pisau.
  • Letak dalam bekas berisi air panas (supaya kek tak kering) dan bakar pada suhu 165C, selama sejam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment