Sunday, February 27, 2011

ROTI JALA


Assalammualaikum teman2 diluar sana, entry pertama saya kali ini ialah roti jala, yg rata2 merupakan kegemaran anak2 dan suami. Resepi ini menjadi "favourite receipe" setelah diolah dan dicuba sehingga memenuhi selera keluarga. Diharap dapatlah juga menepati selera teman2 diluar sana... Marilah kita tengok resepi seperti dibawah :

Bahan2
  • 500gm tepung gandum
  • 100gm tepung beras
  • 2 biji telur
  • 50gm marjerin (cairkan)
  • secubit garam
  • sedikit  pewarna kuning
  • 850ml air
  • 1 sudu kecil esen vanila (optional)

Cara2
  1. Resepi ini mudah saja, iaitu blend saja kesemuanya, dimulai dengan dibawah sekali, iaitu air, telur, vanila (bahan cecair dahulu)
  2. Kemudian diikuti kedua2 tepung, garam
  3. Akhir sekali semasa blender masih lagi berpusing bolehlah di masukkan marjerin dan pewarna kuning dan kacaulah sekali2 dgn sudu supaya tidak berketul (sekiranya sesuai dgn tahap kepekatan yg anda ingini, bolehlah dimasukkan kedalam besen/mangkuk untuk memudahkan kerja2 mencedok menggunakan acuan roti jala.
  4. Lepas tu apalagi, bolehlah start menjala menggunakan kuali leper yang disapukan sedikit marjerin untuk melicinkan permukaannya supaya adunan tidak melekat.

Tips
Adunan ini mungkin agak banyak sekiranya blender anda kecil, jika begitu, gunakan setengah adunan sahaja, supaya adunan dapat bergerak selesa didalam blender.

No comments:

Post a Comment