Thursday, April 14, 2011

Kueh Bakar aka Bengkang






Seperti dijanjikan akak masukkan resepi kueh bakar ya... maaflah lambat sangat baru update... sibuk bebeno teman ni, amboi kan dah cakap perak!! ok tak mo bebel panjang2, meh kita semak resepi, mudah je, resepi ni ambik kat blog http://myresepi.com kalau tak silap resepi joey ke (sorry kalau silap ya), dah lama ambik resepi ni dan selalu buat guna resepi ni... mudah!! ok sekali lagi jom semak resepi...

Bahan2

1 cawan gula
1 cawan jus pandan atau air + pandan esen (akak guna bbrpa titik pandan esen je - tak yah campur air lg)
2 cawan tepun gandum
2 1/4 cawan santan (atau guna santan dalam tin yg 270ml dan campur air selebihnya)
2 sudu besar butter
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
secukup bijan untuk ditabur diatas adunan

* boleh tambah pewarna jika suka

Cara2
  • Campurkan semua bahan (kecuali bijan) kedalam blender (mula2 masukkan bahan cecair dulu, kemudian baru barang kering), blend sebati.
  • Masukkan 2 sudu besar minyak kedalam loyang dan ratakan.
  • Panaskan loyang dalam over sebentar (masukkan aje loyang kedalam over semasa memanaskan over dan keluarkan bila loceng berbunyi). Bila minyak dah panas, masukkan adunan dan taburkan bijan.
  • Bakar pada suhu 180C sehingga perang atau garing dalam 1 jam.
  • Ingatan : tunggu sejuk dulu baru potong (kalau nak cantik potongannyalah)

No comments:

Post a Comment