Ni lagi satu kerja kami kat negara orang, asyik masak roti canai je.... ni semua hasil dari asyik tengok tnet, dari tak tau buat sampai dah hari2 buat. Mulanya cuba resepi dari "Kongsi Resepi" kemudian diubah2 sampai menjadi seperti selera kami sekeluarga... alhamdulillah, suami pula rajin pulak nak belajar menebar (mungkin sebab dia memang peminat roti canai di tanah air..) Orang kata tak elok makan roti canai hari2, tapi sebenarnya kalau kita aktif bersukan, tak de masalah sebenarnya (sekolah kat sana memang kuat sukannya)... tapi kalau yg dah berumur jaga2 jugalah ya...
Doh roti canai yg telah siap di bulat2kan sedia disalutkan dengan marjerin untuk di rehatkan selama 4 jam
tukang tebar kesayanganku
mari kita lihat resepi:-
bahan A
- 750gm tepung gandum }
- 1 sudu besar garam } kacau/gaul rata
- 1 sudu besar gula }
bahan B
- 425ml air }
- 1 biji telur } kacau sebati
- 2 sudu besar susu pekat manis }
bahan C
- 1 sudu besar marjerin } cairkan
- 1 sudu besar ghee (minyak sapi)}
cara2
- campur bahan C kedalam bahan A, kacau rata
- masukkan bahan B sedikit2 dan uli sehingga menjadi doh, ketepikan 1/2 jam
- uli lagi 10 minit dan rehat dan ulangi proses yang sama sebanyak 3 kali
- timbang doh sebanyak 70gm untuk setiap biji, bulat2kan
- setelah siap semua seperti gambar diatas, salutkan doh dengan marjerin, buat sehingga habis
- perap selama 4 jam
tambahan
- jika guna bread maker lagi mudah, tak perlu menguli hanya masukkan bahan2 dengan turutan air, telur dan susu terlebih dahulu kemudian baru diikuti tepung, garam, gula dan akhir sekali marjerin dan ghee.
- tekan butang dough (No. 8)
- tunggulah sehingga habis proses
- kemudian sambung seperti No 4 diatas... selamat mencuba
No comments:
Post a Comment