Monday, March 14, 2011

IKAN JAKET SUMBAT CILI


Selamat malam, buat apa tu? ni entry biasa2 je, tapi nak kongsi gak.. tak peduli... sebab makannya tu sedap walaupun simple...  sorry ek.. gambar tak cun... gara2 nak cepat makan ni.. tak sempat posing..

bahan2 untuk ikan
2 ekor ikan cencaru - siang, belah dari belakang dan keluarkan isi perutnya, juga insang, cuci bersih, rendam dengan air asam jawa, supaya tidak hanyir... ketepikan (oh ya tak perlu buang bahagian luar ikan yg keras itu.. penting supaya bila digoreng, ikan tak hancur)


bahan2 untuk sambal
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 senduk cili kering kisar


lain2 bahan yg diperlukan
2 batang serai
garam dan kunyit (untuk lumur pada ikan)
1 biji limau kasturi
garam, gula, pak aji (optional)


cara2
  • ikan yg telah direndam, tos dan lumur dengan garam dan kunyit, ketepikan
  • sambal - tumis bawang merah, bawang putih sehingga wangi dengan sedikit sahaja minyak
  • masukkan cili kering kisar, masak sampai cili masak
  • perahkan air limau kasturi
  • rasakan garam, gula dan pak ajinya (kena selalu dikacau, jika tidak akan mudah hangus)
  • dah ok... angkat keluar.
  • masukkan sebatang serai kedalam perut seekor ikan dan sumbat dengan sambal (jgn terlalu penuh, nanti bila goreng akan hangus
  • buat untuk yg seekor lagi
  • goreng kedua2 ikan hingga masak dan pastikan dalamnya juga masak (sebab ikan nikan pakai jaket, so teballah sikit)
  • dah masak sedia untuk dingap... sedap makan dengan nasi hangat...

No comments:

Post a Comment